El Consell Comarcal de Conca de Barberà i L’Aresta cooperativa publiquen un catàleg de pagesia i artesania alimentària per promoure el consum de productes locals i posar en valor la feina de la pagesia i el patrimoni agroalimentari de la comarca

104 projectes participen en el catàleg de pagesia i artesania alimentària

El proper 22 de juliol a les 19h de la tarda es presenta, al Museu de la Vida Rural, «La pagesia i el paisatge ens alimenten. Catàleg de la pagesia i artesania alimentària de la Conca de Barberà».

La Conca de Barberà gaudeix d’un patrimoni gastronòmic extraordinari, es produeixen i elaboren una gran diversitat d’aliments de qualitat, i s’organitzen un amplíssim ventall de fires, rutes i esdeveniments entorn d’aquests productes. Aquest catàleg té com a principal objectiu el fet de posar en valor aquests productes i sobretot visibilitzar les persones que els produeixen i elaboren: la pagesia i l’artesania agroalimentària. Són ells i elles els que transformen el nostre paisatge en sabors, olors i nutrients que ens alimenten dia a dia.

Al llarg del confinament causat pel Covid 19, la pagesia i l’artesania alimentària han estat treballant de valent per donar resposta i abastir la població a través dels circuits curts de comercialització. S’ha posat de relleu, un cop més, que la pagesia és un actor imprescindible per la nostra societat i que assumeix la tasca d’alimentar-nos amb productes locals i de qualitat.

També mantenen vius els oficis lligats a la terra i la cultura agrària, i custodien el paisatge, els sabers tradicionals i el patrimoni agroalimentari que ens ha estat donat per les generacions anteriors. Generacions que han gestionat i modelat la comarca i representen una forma de viure i de fer estretament vinculada al territori.

Al catàleg hi trobareu projectes artesans, pagesia de tota la vida, productors i productores ecològiques, cooperatives, agricultura biodinàmica, projectes de conservació de varietats locals, productes amb denominació d’origen, amb indicació geogràfica protegida, productes singulars…; hi hem volgut aplegar una gran varietat de segells i productes locals de qualitat per reflectir tota aquesta diversitat com a valor de la nostra comarca.

Totes aquestes iniciatives generen llocs de treball lligats al territori i de forma directa o indirecta afavoreixen l’arrelament dels joves a la comarca. Alguns d’aquests joves, representen el relleu generacional agrari ihan creat projectes que recuperen, adapten i reinventen els sabers tradicionals i contribueixen a eixamplar i diversificar la nostra cultura agroalimentària

L’objectiu d’aquest catàleg és promoure el producte local i reforçar un model productiu de proximitat, sostenible i respectuós amb l’entorn, per afavorir els circuits curts i la venda directa que conformen xarxes de suport mutu, tan necessàries per enfrontar els reptes actuals i futurs.

El material, editat amb finançament del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, es difondrà mitjançant les webs,  xarxes socials i butlletins informatius a la població local de la comarca, per fomentar la compra de proximitat; així com també als establiments de restauració de la comarca i des de les oficines de turisme per donar a conèixer tota l’oferta de productes de la pagesia de la Conca de Barberà. El catàleg es publicarà a la pàgina web de Turisme de la Conca de Barberà i de l’Aresta Cooperativa.

El proper 22 de juliol a les 19h del vespre, es farà una presentació del catàleg de pagesia i artesania alimentària de la Conca de Barberà a l’hort i jardí etnobotànic del Museu de la Vida rural, on es realitzarà també una mostra un tast de productes locals. Per poder assistir-hi és necessari que us inscriviu a través del següent link. https://cutt.ly/Oaysz4K